Terug

4 manieren om je hond te beschermen in een warme auto

Iedereen heeft wel eens een hond of meerdere honden opgesloten gezien in een auto op een warme zomerdag. Verschrikkelijk. Elk jaar zijn er nieuwsberichten waarin dieren sterven die onbewaakt in voertuigen zitten door heel Nederland. Dit is een vermijdbare situatie. Daarom hebben we een aantal tips van experts gevraagd hoe je dit kan voorkomen. Bekijk deze vier manieren om honden in hete auto's te beschermen aankomende zomer.

 

1. Laat je hond nooit onbewaakt achter in een voertuig

Honden zijn bijzonder vatbaar voor overlijden als gevolg van oververhitting, omdat ze het moeilijk hebben om koel te blijven. Wanneer we oververhit raken, koelt ons lichaam zichzelf af door zweet en verdamping. Maar honden transpireren niet als mensen door hun huid.

Volgens wetenschappelijk onderzoek, kan de temperatuur in een auto op een dag van 21 graden in tien minuten 26 graden celcius bedragen. Op een warme dag kan de temperatuur in een auto in dezelfde tijd tot 42 graden omhoog schieten. Denk je dat het openen van een raam de auto zal koelen? Denk nog eens een keer na. Meerdere studies bevestigen dat het openen  van een raam de temperatuur niet verlaagt, knoop dit goed in je oren..

Tien minuten is niet genoeg tijd om een paar boodschappen bij de supermarkt op te halen of een pakket te versturen. Houd je hond daarom veilig thuis tijdens het boodschappen doen.

2. Ken de wetgeving

Vanaf 2011 is er een wetgeving van toepassing op het achterlaten van je huisdieren in een auto of voertuig. De dierenambulance kan in actie komen wanneer een huisdier onbewaakt is achtergelaten in een auto. Meld daarom ook meteen aan de politie of dierenambulance als je ziet dat een hond of kat in een auto achtergelaten is.

3. Onderneem actie als je een hond onbewaakt in een voertuig ziet

Of er een wetgeving is of niet, als je een dier in nood ziet, bel dan onmiddellijk 112. Maak vervolgens een foto van de auto en het kenteken op je telefoon. Als er winkels in de buurt zijn, waarschuw dan de manager of beveiligingsbeambte en vraag hen de eigenaar van de auto op de hoogte te stellen en geef hen een beschrijving van de auto en het kenteken. Hopelijk zal de autobezitter snel terugkeren na het horen van de aankondiging. Wacht ten slotte bij de hond totdat de chauffeur terugkeert. Het ergste dat je kunt doen, is niets.

4. Voed je burgers en omwonende op

Vertel je medebewoners en burgers over de gevaren van het achterlaten van dieren in voertuigen. Deel het op social media en praat erover met mensen. Laat iedereen weten hoe erg het kan zijn. Laat mensen met huisdieren inzien dat je honden en katten in de zomer niet achterlaat in je auto, al is het maar voor enkele minuten. Geen dier hoeft te sterven in een warme auto. Samen kunnen we voorkomen dat deze tragedies zich voordoen. Laten we dat dan ook doen!

Relevante artikelen

Meer over deze dierenliefhebber?

Extra gegevens van deze persoon zijn alleen beschikbaar als je een acccount hebt en ingelogd bent.

Inloggen
Nog geen account?

Je kan al lid worden vanaf € 0,97 /mnd.

Aanmelden