Terug

8 manieren om ik hou van jou tegen je kat te zeggen

Zeg jij ook "Ik hou van je" hardop tegen je kat? Ik praat de hele tijd met mijn dieren, maar ze lijken me niet te begrijpen, vooral niet wanneer ik zeg dat ze van de toonbank moeten stappen of moeten stoppen met krabben. Natuurlijk, eten en knuffels helpen je kat te laten zien dat je om hem of haar geeft. Maar om echt te zeggen "Ik hou van jou", helpt het om hun taal te kunnen spreken. Katten communiceren via geur, lichaamstaal en fysiek contact. Met andere woorden, zij begrijpen je acties beter dan woorden. Met dat in gedachten zijn hier zes suggesties en manieren om 'Ik hou van jou' te zeggen tegen je kat.

 

1. Aai ze op de manier waarop zij het gevoel krijgen dat ze een huisdier zijn.

Is het je ooit opgevallen hoe gevoelig katten kunnen zijn? Mijn kat Pluto kan een aandachts kat zijn dat over mijn schoot loopt. Maar als ik hem oppak, wringt hij en klaagt hij. Verschillende katten hebben verschillende voorkeuren voor hoe ze moeten worden behandeld. Om je kat te vertellen dat je van ze houdt, respecteer je hun fysieke grenzen.

Misschien houdt je kat van een goede kras in de kin of van een krachtige kolf. Of misschien houden ze er niet van om zoveel aangeraakt te worden,  maar zijn ze tevreden om naast je te zitten op de bank. Let op hoe je kat reageert wanneer je hem aait op verschillende delen van zijn lichaam. Wanneer ze kalm en liefdevol reageren, heb je de goede plek gevonden!

2. Daag ze uit met spelen

Catnip-muizen zijn leuk voor je kat, maar ze stimuleren de hechting tussen jullie niet. Je kunt "Ik hou van jou" zeggen door middel van interactief spel dat hun innerlijke roofdier inschakelt. Probeer een sessie van 10-15 minuten met een interactief speeltje. Interactief spelen is een geweldige oefening voor je kat. Voor katten die geen grote knuffelaars zijn, is spelen een alternatieve manier om te binden. En voor katten die graag knuffelen, zal een serieuze play-sessie hen vermoeien en extra-snuggly maken.

3. Geef ze een schuilplaats

Als je je kat een plaats biedt om te verbergen, klinkt dit mogelijk niet als een intuïtie: "Ik hou van jou." Maar het gaat er allemaal om ze een veilig gevoel te geven en veiligheid is een belangrijk onderdeel van liefde. Een kattenboom met een schuil compartiment, een hoge vensterbank of een gezellig bed biedt uw kat comfort en ontspanning. Katten worden gemakkelijk gestresst door verstoringen van hun omgeving, dus het is belangrijk om ervoor te zorgen dat ze een schuilplaats hebben waar ze zich veilig voelen. Daarom is een dierenoppas juist een goed alternatief voor een pension.

Als je kat eenmaal een schuilplaats heeft, respecteer dan zijn of haar eigen tijd. Je kunt ze veel genegenheid tonen wanneer ze klaar zijn om rond te hangen, maar als ze in hun schuilplaats slapen, laat ze dan maar zijn. Soms is de beste manier om 'Ik hou van jou' in de taal van de kat te zeggen om ze de ruimte te geven.

4. Geef ze een lieve en zachte blik

In de taal van de kat wordt een harde, directe blik als een bedreiging gezien. Aan de andere kant, een zachte blik en langzaam knipperen signaal ontspanning en veiligheid. Je kunt "Ik hou van je" tegen je kat zeggen door hem met ontspannen ogen te bekijken en langzaam je oogleden te laten zakken. Je kat kan een langzaam knipperend teruggekeerd rendement geven, en laat je ook weten dat zij van je houden!

5. Neem en geef een kopstoot of twee

Hoe vaak zit je aan de ontvangende kant van een kat kopstoot? Het is niet alleen een teken van fysieke genegenheid - wanneer je kat je een kopje wilt geven maar het deponeert feromonen van geurklieren op het hoofd van je kat of poes. En voor katten is geurmarkering een belangrijke manier om aan te geven dat iets of iemand veilig is.

Wanneer je kat jou "markeert als veilig", tonen zij een hoge mate van vertrouwen. En hoewel je niet dezelfde geurklieren hebt om feromonen op je kat te deponeren, nemen ze wel je geur op als je tegen het hoofd stoot. Geur delen is een andere manier om 'Ik hou van jou' tegen je kat te zeggen.

6. Laat ze je ruiken en likken

Katten laten niet alleen hun eigen geur achter. Ze nemen ook geuren op van de omgeving en andere wezens, en dat geldt ook voor jou! Door je kat te laten snuiven, zeg je: laten we elkaar leren kennen. Likstenen zijn vergelijkbaar - katten kunnen door smaak veel informatie krijgen. Plus, likken is een teken van genegenheid. Je kunt de hechting stimuleren door je kat een deken of versleten t-shirt te geven met je geur erop.

Geur is ook een goede manier om een nieuwe kat te begroeten wiens liefde je hoopt te winnen. Voordat je naar binnen gaat voor een huisdier, bied ze dan iets met je geur aan en geef ze voldoende tijd om het uit te zoeken. Een hoed of schoen is een geweldige optie. Zodra ze het hebben opgespoord, bied dan je hand aan om ze te laten ruiken. Als ze klaar zijn voor huisdieren, laten ze je dit weten door hun gezicht op je hand te wrijven.

7. Geef ze wat lekkers, zoals snoep

Katten reageren ook op beloning voor goed gedrag, net als honden. Je kunt zelfs een kat trainen, door hen te leren goed gedrag te vertonen. Wanneer je kat iets goeds doet, maak dan een snel een "klik" -geluid en geef hem een traktatie. Training stimuleert de binding tussen katten en hun mensen. En natuurlijk zegt niets "ik hou van jou" als een smakelijke traktatie!

8. Besteed quality time samen

De beste manier om 'Ik hou van je' te zeggen tegen je kat is om ze gelukkig, gezond en veilig te houden. En de beste manier om dat te doen - buiten het overduidelijke voedsel, onderdak en veterinaire zorg - is om elke dag met hen samen te zijn. Knuffel ze, speel met ze of dut aan hun zijde om hen te laten weten dat je om hen geeft. Maar dat wisten jullie natuurlijk al!

Relevante artikelen

Meer over deze dierenliefhebber?

Extra gegevens van deze persoon zijn alleen beschikbaar als je een acccount hebt en ingelogd bent.

Inloggen
Nog geen account?

Je kan al lid worden vanaf € 0,97 /mnd.

Aanmelden