Terug

Hoe lang kun je een kat alleen laten?

Katten hebben de reputatie solitaire wezens te zijn, maar iedereen die er een heeft, weet dat dat niet helemaal waar is. Sommige katten zijn zelfs sociale vlinders die graag te allen tijde gezelschap houden! Mijn kat wou bijvoorbeeld altijd bij mij zijn tijdens het slapen. Katten vormen een sterke band met hun menselijke en dierlijke metgezellen en kunnen van streek raken of zich eenzaam voelen als ze te lang alleen blijven. Elke kat is natuurlijk anders. Maar er zijn veelal dezelfde richtlijnen voor hoe lang je een kat alleen thuis kunt laten. Lees verder om het antwoord te weten op de vraag: hoe lang kun je een kat met rust laten?

1. Kan mijn kat alleen thuis blijven terwijl ik aan het werk ben?

Veel mensen kiezen ervoor om een ​​kat te hebben in plaats van een hond, omdat katten bekend staan ​​als dieren die zichzelf goed kunnen vermaken. En het is deels waar: katten kunnen langer alleen zijn dan honden. Hun badkamer is tenslotte binnenshuis, dus ze hebben niemand nodig om ze te laten wandelen! Over het algemeen zijn volwassen katten tevreden dat ze 8-12 uur alleen thuis blijven. Maar katten kunnen zich zelfs zelfs in korte tijd vervelen en eenzaam voelen. Wat helpt hier dan tegen? Juist, entertainment! Als je een dagje uit gaat, laat dan wat veilig speelgoed achter waarmee ze kunnen spelen. Je kunt zelfs de radio aanzetten op een rustgevend station op laag volume zodat je kat kan ontspannen.

2. Kan ik mijn kat een nacht alleen laten?

Over het algemeen zeggen dierenartsen dat het oké is om uw kat maximaal 24 uur alleen te laten. Zolang ze een schone kattenbak, toegang tot vers water en een volledige maaltijd hebben klaar staan voordat je vertrekt. Alleen dan zou het goed moeten zijn. Maar langer dan dat gaat minder leuk zijn voor je kat. Als je langer dan één nacht weg bent, zorg dan dat een vriend of kattenoppas je kat bezoekt, schep de kattenbak op en ververs de voer- en waterbakken. Zie het op deze manier: zou je vast willen zitten in een kamer met oud voedsel, vuil water en een verstopt toilet? Ik denk dat niemand dat wilt. En het is ook niet eerlijk om je kat daar doorheen te loodsen. Nog zorgwekkender dan rommel is de mogelijkheid van een plotselinge ziekte of verwonding van je kat. Katten kunnen vast komen te zitten en gewond raken. Herkenbaar? En een plotselinge ziekte of aandoening zoals urine blokkades kan snel ernstig worden. Dan wil je snel bij je kat zijn of ingelicht worden door je dierenoppas.

3. Leeftijd maakt een verschil

Kittens en oudere katten zijn kwetsbaar en hebben mogelijk wat extra zorg nodig als je hen langere tijd alleen laat. Kittens van 3-6 maanden hebben over het algemeen drie voedingen per dag nodig, elke 4-6 uur ongeveer. Bovendien zijn kittens erg nieuwsgierig en proberen ze misschien de gordijnen op te klimmen of iets te eten wat ze niet zouden moeten doen als je weg bent. Daarom is het verstandig iemand te laten langskomen die je kat eten kan geven en met hem of haar speelt. Wat oudere katten betreft, ze kunnen extra gevoelig zijn voor veranderingen in routine. Stress kan veranderen in een ziekte bij een oudere kat. Bovendien hebben oudere katten overdag mogelijk extra voer of medicatie nodig. Om deze redenen mogen oudere katten niet 's nachts alleen gelaten worden. Zorg dus altijd dat er iemand is die voor je kat kan zorgen, of blijf thuis waar nodig.

4. Vermaak je kat terwijl je weg bent.

Als je je kat langer dan een paar uur alleen laat, geef ze dan een maaltijd kort voordat je weggaat en ververs de waterbak voordat je de deur uitloopt. Laat ze tenslotte achter met een schone kattenbak. Oh, en vergeet niet de speeltjes! Je kat kan voelt zich veel veiliger en minder eenzaam als hij ergens mee kan spelen. Denk aan donzige, gekreukelde of gekraakte ballen. Die zorgen voor plezier en afleiding als je weg bent. Je kunt de tv of radio ook op laag volume laten staan ​​terwijl er een natuurprogramma draait. Badkamers en wasruimtes zijn ook geweldige kattenkamers. Zet er een een kattenbak, eten, water en genoeg speelgoed om ze bezig te houden totdat je thuiskomt.

4. Hoe dierenoppassers kunnen helpen

Zoals gezegd, is het prima om je kat een deel of de hele dag alleen te laten. Maar het is slim om je voor te bereiden op hierboven genoemde situaties. Wat als het opeens heel hard gaat onweren?  Je auto kapot gaat of iets anders wat je ervan weerhoudt om op tijd thuis te zijn voor het avondeten van je kat? Zelfs als je van plan bent om thuis te zijn voor je kat, kunnen plannen altijd veranderen. Een feit is dat zelfs de meest eenzame katten één keer per dag iemand nodig hebben om mee te kunnen spelen en aandacht te krijgen. Een betrouwbare dierenoppas voor huisdieren kan je kat de zorg geven waaraan ze gewend zijn terwijl je zelf weg bent. Voor sommige katten is alleen even langskomen om de kattenbak te verschonen en waterbakken opnieuw te vullen voldoende. Andere katten kunnen baat hebben bij een langer bezoek met een speelsessie. Welke zorg je huisdier ook nodig heeft, een professionele dierenoppas van de dierenoppas, kan helpen. Je kunt iemand bij je thuis laten komen of je kat onderbrengen bij de oppas. Natuurlijk kan je ook altijd een vriend vragen. Het belangrijkste is dat je kat voor iemand zorgt totdat je weer thuis bent.

Relevante artikelen

Meer over deze dierenliefhebber?

Extra gegevens van deze persoon zijn alleen beschikbaar als je een acccount hebt en ingelogd bent.

Inloggen
Nog geen account?

Je kan al lid worden vanaf € 0,97 /mnd.

Aanmelden