Terug

Je hond niest: Wanneer moet je je zorgen maken en waar moet je op letten?

Je hond niest: wanneer moet je je zorgen maken en waar moet je op letten? Achoo! Het is winterseizoen voor mensen. Je zult rond deze tijd van het jaar waarschijnlijk wat verkouden zijn, maar hoe zit het met je hond? Niest hij veel en waarom niest je hond? Als je merkt dat je hond veel niest, kan dit het gevolg zijn van allergieën, een virus of het kan gewoon een teken van spelen zijn. Lees verder voor meer informatie over de oorzaken waarom honden niezen, de verschillende soorten en wanneer je je zorgen moet maken.

Honden die niezen tijdens het spelen

Als je met een hond hebt gespeeld of ziet dat hij met andere huisdieren speelt dan kan het zijn dat ze gaan niezen. Veel honden niezen dramatisch tijdens het spelen, vooral wanneer dingen echt spannend worden.

Volgens deskundigen op het gebied van hondengedrag is dit soort niezen een vorm van communicatie en zal het waarschijnlijk een rol spelen bij de behandeling van stressvolle situaties. Honden gebruiken hun hele lichaam om met elkaar te communiceren, en het niezen is hier een voorbeeld van.

Als jouw hond tijdens het spelen opeens veel gaat niezen, hoef je daarover geen zorgen te maken.  Als je hond echter ongecontroleerd blijft niezen of bij het niezen bloed opgeeft, dien je contact op te nemen met de dierenarts. 

Zit er iets vast in de neus van uw hond?

Als je ziet dat je hond overdreven niest, of met zijn neus over de grond wrijft (vaker of agressiever dan normaal), kan er iets vastzitten in zijn neus. De meest waarschijnlijke boosdoener is een grassprietje, een haar, een deeltje voedsel of een stuk van een plant.

Neem onmiddellijk contact op met uw dierenarts als u vermoedt dat er iets vastzit in de neus van je huisdier. Ze zullen de situatie beoordelen en kunnen mogelijk het vastzittende deeltje verwijderen. 
 

Hondenallergieën

Een andere veel voorkomende oorzaak van overmatig niezen en hoesten bij honden zijn allergieën. Net als mensen kunnen honden een allergische reactie ervaren op stof, pollen, schimmels, een vlooienbeet, voedsel of een irriterend middel dat kan worden opgesnoven.

Als u vermoedt dat het niezen van je hond het gevolg is van allergieën, neem dan contact op met uw dierenarts. Ze kunnen specifieke allergenen identificeren en je helpen een behandelplan te creëren.

Tekenen van problemen

Als je merkt dat je hond een zeurend/piepend geluid maakt bij de ademhaling en merkt dat hij/zij moeite heeft met de ademhaling, is het belangrijk dat je meteen naar de dierenarts gaat!

Je hond is verkouden of heeft griep

Net als mensen kunnen honden verkoudheidsvirussen krijgen die een niesbui kunnen veroorzaken. Als je een van de volgende symptomen merkt, zoals een loopneus, koorts, tranende ogen of een algemeen gebrek aan energie, heeft je hond waarschijnlijk het influenzavirus.
Je dient dan contact op te nemen met de dierenarts, om acuut bedreigende situaties zoals longontstekingen te voorkomen. 

Na het lezen van dit artikel kan het niezen van je hond mogelijk verontrustend zijn, maar bedenk dat je zelf het beste je hond kent. Heb je het gevoel dat je hond niet lekker is? Trek dan snel aan de bel en ga naar je dierenarts.

Relevante artikelen

Meer over deze dierenliefhebber?

Extra gegevens van deze persoon zijn alleen beschikbaar als je een acccount hebt en ingelogd bent.

Inloggen
Nog geen account?

Je kan al lid worden vanaf € 0,97 /mnd.

Aanmelden