Terug

Mannelijke honden versus vrouwelijke honden: welke is geschikt voor jou?

Als je overweegt een nieuwe te nemen, komen er veel vragen op je; het soort hond dat je moet adopteren, waar je op moet letten voordat je een nieuw huisdier bij je in huis brengt, en welke verschillende kenmerken deze hond moet hebben als temperament en persoonlijkheid. Je voegt tenslotte een nieuw lid toe aan het gezin - je wilt ervoor zorgen dat ze er prachtig tussen passen. Een andere grote vraag die veel potentiële diereneigenaren van huisdieren oproept: moet je nou een mannelijke of een vrouwelijke hond nemen? We hebben met een dierenarts en een professionele hondentrainer gesproken om meer te weten te komen over de verschillen tussen mannelijke en vrouwelijke honden en helpen jou hierbij erachter te komen welke het beste bij je past.

Maakt een hond geslacht uit voor jou?

Dr. Gary Richter, een holistische dierenarts, oprichter van Montclair Veterinary Hospital & Holistic Veterinary Care, en auteur van The Ultimate Pet Health Guide, zegt dat het honden geslacht in grote lijnen weinig te maken heeft met de keuze voor een geschiktheid als huisdier. "Dat zou geen belangrijke factor moeten zijn in het besluitvormingsproces", merkt Richter op. "Ontmoet de hond en kijk of zijn persoonlijkheid past bij die van jou." Dat is belangrijk.

Hij voegt eraan toe dat een goede match ussen hond en eigenaar eerder afhankelijk is van andere factoren. "Je hebt een hond nodig, wiens energieniveau en gedrag overeenkomen met jouw levensstijl. De belangrijkste invloed op de persoonlijkheid en compatibiliteit van mensen is niet of het geslacht 'mannelijk of vrouwelijk is, maar hoe een hond wordt getraind en waaraan hij wordt blootgesteld'. Het geslacht van de hond die je adopteert, is mogelijk geen sterke indicatie van hoe goed ze in je familie passen. Echter zijn er wel enkele verschillen waarvan je op de hoogte zou kunnen zijn voordat je een keuze gaat maken.

Anatomische verschillen

Laten we beginnen met de meest voor de hand liggende. Mannelijke en vrouwelijke honden hebben verschillende reproductieve en genitale systemen. Maar er zijn ook enkele meer subtiele verschillen die je zou kunnen overwegen.Reuen zijn meestal groter zijn (zowel in lengte als in gewicht) dan vrouwelijke honden, dus houd daar mogelijk rekening mee als de grootte van je hond belangrijk is.Vrouwelijke honden hebben de neiging om sneller volwassen te worden dan mannenlijke, wat kan betekenen dat een vrouwelijke hond volwassener is dan een reu van dezelfde leeftijd en daardoor gemakkelijker te trainen is.

Er zijn erg weinig verschillen tussen de geslachten wanneer honden jong zijn. Naarmate ze ouder worden en er hormonen in het spel komen, begin je een verschil te zien. Maar toch zijn deze verschillen vaak niet zo belangrijk. Veel van de biologische verschillen tussen mannelijke en vrouwelijke honden zijn gekoppeld aan hun reproductieve hormonen. Dr. Richter zegt echter dat terwijl het gedrag van een hond kan worden beïnvloed door hormonen, als je de bron verwijdert door de hond te castreren of castreren, zul je minder gedrag zien na verloop van tijd.

Gedragsverschillen

Er niet veel verschillen in gedragingen die worden bepaald door het geslacht van een hond. Wel is het zo, dat uit een recente studie over honden agressie bleek dat 'reuen zes keer meer kans hadden om te bijten in vergelijking met vrouwelijke honden. Daarnaast kunnen honden het vaak beter vinden met honden van het andere geslacht, wanneer ze samen in een huis wonen. "Het is net yin en yang." Dus, als je een tweede hond aan je familie toevoegt, kun je overwegen om dat evenwicht te creëren voor een vrediger huishouden.

Hoe moet je je hond kiezen?

Uiteindelijke conclusie is dat het geslacht van een hond relatief onbelangrijk is wanneer je een nieuw huisdier in huis wilt nemen. In plaats daarvan, concentreer je op het ontmoeten van de hond, leer zo veel mogelijk over hun vroegere ervaringen, en behandel hoe zij in jou levensstijl zullen passen. De belangrijkste stap is ervoor te zorgen dat de persoonlijkheid, het activiteitenniveau en de intelligentie van je nieuwe huisdier een goede match zijn voor ju en eventuele andere huisdieren die je thuis hebt.

Relevante artikelen

Meer over deze dierenliefhebber?

Extra gegevens van deze persoon zijn alleen beschikbaar als je een acccount hebt en ingelogd bent.

Inloggen
Nog geen account?

Je kan al lid worden vanaf € 0,97 /mnd.

Aanmelden