Terug

Mijn kat snurkt, is dat normaal?

Veel katten snurken en dat lijkt een teken te zijn dat ze goed slapen en genieten. Maar soms kan het zijn dat je kat snurkt om andere redenen, bijvoorbeeld omdat hij niet goed kan ademhalen. Het is heel belangrijk om te weten wanneer je kat snurkt en waarom. Dit zodat je er snel bij kan zijn als het slecht gaat met je kat.

Waarom snurken katten?

Katten hebben net als wij slaapcycli, waarin een kat zowel diep slaapt als niet diep. Tijdens Tijdens de diepere slaapcyclus is er meestal sprake van snurken, wat aangeeft dat je kat in een volledige, ontspannen slaap is. Katten die in ongebruikelijke houdingen slapen of overgewicht hebben, kunnen meer snurken dan anderen. Dit komt simpelweg omdat er druk op hun ademhalingsorganen kan zijn. Als je kat een brachycefaal (ook wel kortsnuitige of plat gezicht genoemd) ras is, zoals Perzisch, Himalayaans of Birmees katten, kan het snurken erger zijn en kan het vaker voorkomen, simpelweg vanwege de constructie van hun luchtwegen en gehemelte.

Wanneer is het snurken van mijn kat gevaarlijk?

Snurken is over het algemeen geen probleem, maar als je merkt dat het snurken van je kat wordt gecombineerd met andere symptomen, is het tijd om contact op te nemen met je dierenarts. Hier zijn enkele veel voorkomende tekenen dat het snurken van je kat door iets anders kan worden veroorzaakt:

  1. Afscheiding uit neus of ogen, niezen, zweren in de mond of op de tong: dit zijn allemaal tekenen van een bovenste luchtweginfectie (URI). Net als bij een verkoudheid bij mensen, komt URI veel voor bij katten, vooral degenen die uit een asiel komen, tijd in een internaat hebben doorgebracht of regelmatig contact hebben met andere katten buitenshuis. Als je een kat hebt die lijdt aan infecties van de bovenste luchtwegen, chronische neusontsteking of rhinitis heeft, is het waarschijnlijk dat je kat een snurker zal zijn. De congestie veroorzaakt door URI kan het snurken van een kat versterken, maar zal in het algemeen vanzelf verdwijnen. Als je kat andere tekenen van ongemak vertoont, zoals ademhalingsproblemen, lethargie, verlies van eetlust of koorts, kan je dierenarts antibiotica voorschrijven om haar te helpen bij het herstellen. 
     
  2. Lethargie, koorts, gebrek aan eetlust: dit zijn allemaal tekenen dat je kat zich niet goed voelt en als je ziet dat het snurken verergert, zorgt dan dat je onmiddellijk je dierenarts belt.
     
  3. Problemen met slikken, kokhalzen: dit kunnen tekenen zijn dat er in je kat iets vastzit dat er niet mag zijn. Als je kat geen haarbal overgeeft en dit gedrag vertoont, is het slim om even te bellen met je dierenarts. Er is een kans dat een kat iets heeft ingeslikt dat ze niet zouden mogen hebben en het is altijd beter om dit zeker te weten.
     
  4. Zwelling in het gezicht, hoofd of nek: dit kan een teken zijn van gebitsproblemen of abces en kan de ademhaling bemoeilijken - om nog maar te zwijgen van het feit dat het pijnlijk en zelfs gevaarlijk is voor de gezondheid van je kat. Als het gezicht of de nek van je kat pijnlijk of opgezwollen is, neem dan onmiddellijk contact op met je dierenarts.

Kan ik nog andere dingen doen als mijn kat snurt?

Als snurken je echt zorgen baart, zijn er enkele dingen die je kunt doen om ervoor te zorgen dat het ademhalingssysteem van je kat goed en gezond is. Pak gewichtsproblemen aan: als je kat te zwaar is, laat haar dan beginnen met een dieet om die extra kilo's kwijt te raken die mogelijk haar ademhalingssysteem belasten. Beweging is ook goed voor katten voor zowel emotionele als fysieke redenen. Beweging helpt je kat niet alleen slank te blijven, maar biedt ook mentale stimulatie om haar blij en nieuwsgierig te houden. Investeer in een aantal leuke speeltjes en balletjes.  Daarnaast is frisse lucht enorm belangrijk, net als voor ons mensen kan een goede dosis frisse lucht wonderen doen. Als je op een plek woont met een zeer lage luchtvochtigheid, kan droge lucht voor katten even ongemakkelijk zijn als voor ons. Probeer een luchtbevochtiger neer te zetten in de kamer waar je kat het meest slaapt. Het toevoegen van wat vocht aan de omgeving is misschien wel de beste oplossing om je kat en jezelf een stille nachtrust te geven.

Relevante artikelen

Meer over deze dierenliefhebber?

Extra gegevens van deze persoon zijn alleen beschikbaar als je een acccount hebt en ingelogd bent.

Inloggen
Nog geen account?

Je kan al lid worden vanaf € 0,97 /mnd.

Aanmelden