Terug

Slaapt mijn puppy te veel?

Het krijgen van een nieuwe pup is voor velen van ons net zo spannend en vreugdevol als het krijgen van een baby. Je ziet je puppy groeien, voor het eerst een stap maken en slapen. Heel veel slapen zelfs, is dat normaal? Slaapt je puppy niet te veel?

Kan een puppy te veel slapen?

Het korte antwoord is nee. Je zult variaties zien in de hoeveelheid slaap op basis van leeftijd, ras en activiteit, maar jonge puppy's hebben ongeveer 18 tot 20 uur slaap per dag nodig. (Volwassen honden slapen gewoonlijk ongeveer 14 uur per dag, ter vergelijking.)

Dat is veel slaap! Maar als je er even over nadenkt, overweeg dan dit: een puppy groeit letterlijk elke dag een beetje, ze leert elke dag nieuwe dingen, en ze speelt met haar speelgoed en met jou. Het is vermoeiend! En net als alle baby dieren - inclusief baby's en kleine kinderen - hebben groeiende pups veel dutjes en slaap nodig.

Het kost veel energie om te groeien en nieuwe dingen te leren, en je wilt er zeker van zijn dat ze, naast de oefening en speeltijd, genoeg rust krijgt om te slapen en bij te komen.

Maak een slaaproutine

Je zult merken dat een puppy na een maaltijd misschien een tijdje wil slapen, of na een wandeling of een spelletje. Het is nuttig voor jou en jouw puppy om een schema op te stellen voor:

  • maaltijden

  • speeltijden

  • slaaptijden

Bijvoorbeeld: na een spannend potje fetchen, jagen of wegblijven, is het tijd voor een hapje en een uitstapje en dan een dutje. Het grootste deel van de dagelijkse 18-20 uur slaap van jouw puppy zal natuurlijk 's nachts zijn, als we slapen, dus het is een goed idee om haar niet te lang te laten dutten in de paar uur vóór het tijdstip waarop je normaal gesproken naar bed gaat.

Maak ik mij zorgen om niets?

Wat als je hem na een paar uur slapen gaat wekken en hij nog steeds slaapt?  (Tip: laat hem slapen.) Of, wat als je een puppy hebt die zo diep slaapt dat ze niet eens wakker wordt als haar blaas vol is en in plaats daarvan het bed nat maakt. Dat kan niet goed zijn ...of toch wel? Hoewel het misschien niet typisch is voor puppy's om zo diep te slapen, is het niet ongehoord.

Waarschijnlijk de beste indicator van normaal gedrag is hoe hij zich gedraagt ​​wanneer hij wakker is. Is hij actief en helder? Geïnteresseerd in zijn omgeving en betrokken bij u en andere familieleden (inclusief andere honden- of katten familieleden)? Is hij een beetje ondeugend? Zo ja, dan heb je een normale, gezonde puppy.

Maar als je merkt dat je puppy tijdens de normale waak perioden lusteloos en traag lijkt, niet veel wil bewegen of anders saai en niet geïnteresseerd is in zijn omgeving, kan dit zorgen baren. Als hij onlangs een vaccin-booster heeft gehad, kan hij daarna ongeveer 24 uur extra moe zijn, maar als dat niet het geval is, en hij lijkt fysiek depressief te zijn tijdens normale uren, bel dan onmiddellijk uw dierenarts.

Anders, zoals het oude gezegde luidt, laat slapende honden liggen, en geniet van de stille tijd totdat hij wakker wordt om helemaal opnieuw te beginnen. En geniet dan ook van die tijd dat hij zo vrolijk en energiek is!

Relevante artikelen

Meer over deze dierenliefhebber?

Extra gegevens van deze persoon zijn alleen beschikbaar als je een acccount hebt en ingelogd bent.

Inloggen
Nog geen account?

Je kan al lid worden vanaf € 0,97 /mnd.

Aanmelden