Terug

Waarom begraaft een hond eten, botten en spullen?

Heb jij ook een hond die zijn bot, eten, speeltjes of andere spullen begraaft? Er zijn veel verschillende redenen waarom je hond dit gedrag vertoont. Waarom verstoppen honden dingen onder de grond? Wij groeven diep in de materie en kwamen met deze lijst: 9 oorzaken van graafgedrag bij honden.

Honden “begraven” niet alleen in de tuin

Je hond beoefent zijn graaf-instinct niet per se in de tuin of het park. In huis vindt hij ook prima plekken om spullen te "begraven". Je viervoeter legt bijvoorbeeld spullen op plekken die lastiger zijn te bereiken of vinden. Ver onder het bed of achter de bank. Zó, daar ligt dat bot wel veilig voor kapers. Denk dus niet dat je hond geen graafgedrag vertoont omdat je tuinloos in een appartement woont.

1. Instinct

Ten eerste zit het willen begraven van eten en spullen in het instinct van je hond.

Dat is de belangrijkste reden.

In het wild was het voor een honden een dagelijkse strijd om voedsel te vinden, én en te bewaken.

Er lag voor wilde honden constant gevaar op de loer. Je prooi kon zomaar door een ander dier meegepikt worden. Elke dag was overleven en er was nooit garantie voor voldoende voedsel.

Om voedsel te beschermen begroeven honden hun overbodige voedsel. Zo hadden ze een reserve voor de magere dagen.

Wil je niet dat je viervoeter in je tuin graaft? Je kunt je hond afleren te graven.

2. Sommige hondenrassen graven graag

Het ene ras is 'graafgrager' dan het andere. De rassen die echt van begraven houden zijn onder andere:

  • Beagles;
  • Teckels;
  • Cairnterriërs;
  • Dwergschnauzers;
  • Huskies.

3. Te veel energie

Heeft je hond te veel energie? Dan kan je hond dit uiten door te gaan graven en begraven. Dit is zeker het geval bij de hondenrassen onder het vorige kopje.

Is dit de reden dat je hond je tuin overhoop haalt? Zorg dan voor meer activiteit voor je hond. Lange wandelingen, achter de bal aanrennen, laat je hond vaker buiten spelen. Je zult snel merken of het (be)graafgedrag afneemt of stopt.

4. Er zijn meerdere honden in huis

Heb je meerdere honden in huis? Dan kunnen één of meerdere honden hun speeltjes of eten willen begraven om het te beschermen.

Zo zorgt je hond dat zijn "hondgenoten" er niet makkelijk bij kunnen.

5. De geur verbergen

Om de buit te beschermen begraaft je hond graag dingen onder de grond. De geur van het eten wordt verborgen onder een laag zand. Zo wil je hond ervoor zorgen dat geur niet wordt opgepikt door andere dieren.

6. Aandacht krijgen

Als je hond niet zijn eigen eten of botten begraaft maar alleen spullen van jouw of je gezin, kan er wat anders aan de hand zijn.

Verdwijnt je hond met schoenen of een afstandsbediening de tuin in of onder het bed? Dan vraagt je hond hoogstwaarschijnlijk om aandacht of verveelt zich.

Je hond weet "als ik spullen verstop dan geeft mijn baasje mij aandacht". Want op vieze schoenen of een afstandsbediening vol zand zit je niet te wachten. Grote kans dat je je hond tot de orde roept of straf geeft.

Maar ja, je hond weet... Beter negatieve aandacht dan geen aandacht.

7. Spanning uiten

Vooral de rassen die graag graven kunnen hier last van hebben. Als je hond gestrest is, kan hij dat uiten door gaten te graven en spullen te begraven.

8. Overschot aan eten

Het begraven van eten kan nog een andere oorzaak hebben. Als je hond meer voedsel krijgt dan hij nodig heeft, krijgt je hond de drang om het te begraven.

Je hond ziet het eten dat hij begraaft als een appeltje voor de dorst. Dat zit gewoon in zijn instinct zoals je hebt kunnen lezen onder het kopje ‘Instinct’.

Als je hond opnieuw trek krijgt graaft hij het eten weer op om er verder van te smullen.

9. Te veel speeltjes

Niet alleen en overschot aan voedsel wordt begraven. Sommige honden begraven ook graag hun speelgoed.

Heeft je hond veel speeltjes? Dan kan het zijn dat hij één of meerdere van deze speeltjes wil begraven. Dit komt vaker voor als je meerdere honden hebt.

De speeltjes waar niet direct mee gespeeld wordt kun je dan tegenkomen onder een hoopje zand in de tuin of verstopt in huis.

Ook al speelt je hond er niet mee, hij wil het speeltje ook niet verliezen.

Hoe ga je om met een hond die spullen begraaft?

Ben je de gaten in je tuin zat? Ben je een uur bezig om een afstandsbediening te vinden? Dan is het tijd dat het begraaf- en verstop gedrag afleert.

Focus daarbij op de volgende punten:

Heeft je hond teveel energie? Zorg dat je hond zijn energie kwijt kan. De hoeveelheid beweging is per ras verschillend, maar genoeg beweging is voor elke hond essentieel.

Richt een hoekje in: Door een plekje te reserveren in je tuin, kan je viervoeter zijn instinct de vrije loop laten. Zorg dat je hond weet dat de rest van je tuin verboden terrein is. Eventueel zet je er een afrastering neer.

Zo een plekje hoeft niet een stukje open grond te zijn. Je kunt ook een aparte zandbak plaatsen waarin je hond met speeltjes kan spelen... en naar hartenlust kan graven.

Geef je hond de juiste hoeveelheid voeding: Zorg dat je niet teveel eten geeft aan je hond.

Speeltjes: Geef je hond een paar speeltjes. Tientallen speeltjes is overbodig en verhogen de kans op verstop-gedrag.

Is graven en begraven slecht gedrag?

Het begraven van botten en voedsel zit in het instinct en is in principe niks mis mee. Als je hond dwangmatig de hele dag wil graven, kan dat wel tot problemen leiden.

Zo kunnen de poten 'rauw' worden van al het graven. Vaak is er wat anders mis als je hond constant wilt graven. Gelukkig ben jij nu goed op de hoogte van de mogelijke oorzaken.

Twijfel je of vertrouw je het niet? Ga dan even langs bij de dierenarts.

 

Relevante artikelen

Meer over deze dierenliefhebber?

Extra gegevens van deze persoon zijn alleen beschikbaar als je een acccount hebt en ingelogd bent.

Inloggen
Nog geen account?

Je kan al lid worden vanaf € 0,97 /mnd.

Aanmelden