Terug

Waarom een dierenoppas aan huis?

Een kat alleen thuis laten lijkt zoveel makkelijker dan een hond alleen thuis laten. Een kat hoeft immers niet uitgelaten te worden. En je hoeft ook niet bang te zijn hij de hele buurt wakker blaft. Om deze reden zou je kunnen denken dat een kat best een lang weekend alleen thuis kan blijven, zolang hij maar voldoende drinken en eten heeft.

Hoewel het best kan dat een kat een paar dagen alleen zonder kleerscheuren doorkomt – is het verstandiger om de kat niet aan zijn lot over te laten. Want wie bevrijdt hem wanneer zijn pootje tussen zijn halsbandje komt? Wie zorgt ervoor dat hij tijdig bij de dierenarts komt tijdens een spoedgeval zoals bij een blaas verstopping? Kattengedragstherapeut Denise van Lent van Lekker in je Vacht legt in deze blog uit wat waarom zij aanraadt om een deskundige dierenoppas aan huis in te schakelen wanneer je langer dan een dag van huis bent.

Pension of dierenopvang?

Een kat is een gewoontedier die erg hecht aan zijn baasjes, zijn dagelijkse routine en aan zijn vertrouwde omgeving. Katten kunnen niet zo goed tegen veranderingen. De kleinste verandering zorgt al voor een beetje stress. Dat gaat zo ver, dat een nieuwe vaas met bloemen al voor een beetje stress zorgt. Je kunt je daarom misschien wel voorstellen hoe stressvol het voor een kat moet zijn als zijn hele leefomgeving verandert, zoals het geval is bij een verblijf in een pension of opvang. De kat komt in aanraking met vreemde geuren, geluiden en onbekende verzorgers. Meestal houdt het verblijf ook nog in dat je lieve snorremans vreemde katten ziet, hoort of ruikt. Dit klinkt misschien heel gezellig en minder eenzaam, maar de meeste katten stellen dit gezelschap niet zo op prijs. Een pension of dierenopvang is daarom voor de meeste katten de minst fijne oplossing.

Buurvrouw, buurt puber of familie als oppas?

Het kan voor jezelf en voor de kat heel fijn zijn als de oppas een bekende is, eigenlijk heeft dit altijd de voorkeur. Helaas is het niet altijd mogelijk om familie of andere bekenden te regelen wanneer je een langere periode weggaat. Daarnaast kun je je ook bezwaard voelen om de lieve buurvrouw te vragen of ze de kat eten geeft, maar daarnaast ook nog de kattenbak verschoont en met de katten speelt. Voor de kat zijn dit echter wel heel belangrijke zaken om gezond en blij te blijven tijdens je afwezigheid.

Deskundige dierenoppas

Met een dierenoppas worden afspraken gemaakt waardoor je schat dagelijks verzekerd is van een goed verzorgd natje en droogje. Daarnaast draagt een deskundige dierenoppas ook de zorg voor zijn gezondheid en welzijn. Een kat heeft namelijk meer nodig dan een bakje voer en een schone kattenbak om lekker in zijn vel te zitten terwijl je van huis bent.

Vermissing voorkomen

In ons koude kikkerlandje komt het nogal eens voor dat het weer omslaat. In januari werden we nog opgeschrikt door een orkaan achtige storm die gevaarlijke situaties opleverde. In zulke gevallen kunnen katten (zeer) angstig worden. Maar er kunnen ook ramen open waaien waardoor de kat vermist kan raken. Het kan dan een fijn idee zijn dat er een oppas is die een oogje in het zeil houdt tijdens je afwezigheid en dagelijks even koppen telt.

Eet de kat niet teveel of te weinig?

Katten hechten enorm aan hun dagelijkse routine en rituelen. Een kat heeft het liefst dat alle dagen ongeveer hetzelfde verlopen. Dat betekent dat hij iedere dag het liefst om ongeveer dezelfde tijd eet, speelt en aandacht krijgt. Door afwezigheid van zijn baasjes worden deze routines doorbroken. Sommige katten reageren hierop door meer of minder te gaan eten. Katten kunnen zelfs in hongerstaking gaan. Andere katten schrokken hun voer juist in een keer naar binnen wanneer ze stress ervaren, wat samen kan gaan met overgeven. Daarom is het wel zo fijn wanneer er een goede kattenoppas is die de dagelijkse routine zo goed mogelijk aanhoudt en in de gaten houdt of de kat goed eet.

Ongelukjes in en rond huis

Het is natuurlijk niet te hopen, maar een ongelukje zit in een klein hoekje. Een kat kan met zijn pootje vast komen te zitten in zijn halsbandje, of zijn waterbak omgooien waardoor hij niets meer te drinken heeft. Er zijn talloze ongelukjes in en rondom huis waardoor de kat hulp nodig kan hebben. Een kattenoppas kan deze hulp bieden.

Eenzaamheid van kat voorkomen

Katten zien hun baasjes als veilige basis. Wanneer hun baasjes er niet zijn, kunnen ze zich onveilig en eenzaam voelen. Voor de gezelligheid en om verveling tegen te gaan, is het fijn wanneer de kat dagelijks gezelschap heeft van iemand die met ze speelt en hen aandacht geeft op een manier die de kat prettig vindt. Wat een kat als prettig ervaart, verschilt per kat. Sommige katten willen enkel spelen, terwijl andere katten het liefst op je schoot zitten. Een goede oppas geeft de kat precies waar hij behoefte aan heeft, zodat de kat zich alle dagen prettig voelt.

Ziekte

Katten kunnen ziek worden, ook wanneer je niet thuis bent. Katten zijn meesters in het verbergen van pijn en ziekte. Hierdoor blijven veel aandoeningen onopgemerkt totdat de kat erg ziek is. Vooral wanneer de kat al wat ouder is (>7 jaar) – en dus gevoeliger voor ziekte – is het raadzaam om voor een deskundige en ervaren oppas te kiezen die in staat is om ziekte bij de kat te herkennen en hem naar de dierenarts brengt als dat nodig is.

Als het aan de kat lag, bleef hij gewoon thuis, elke dag. Een kattenoppas houdt thuis een oogje in het zeil, zodat jij met een gerust hart weg kunt.

 

Zie ook: http://www.lekkerinjevacht.com/

 

 

Relevante artikelen

Meer over deze dierenliefhebber?

Extra gegevens van deze persoon zijn alleen beschikbaar als je een acccount hebt en ingelogd bent.

Inloggen
Nog geen account?

Je kan al lid worden vanaf € 0,97 /mnd.

Aanmelden