Terug

Waarom kruipen en wrijven katten tegen je aan?

Katten. Ze hebben zoveel gedrag dat verwarrend / hilarisch / eigenzinnig / lief is dat je je moet afvragen wat er gebeurt in die drukke kleine kattenhersenen? Een van deze gedragingen die vreemd is om te begrijpen, is het fenomeen dat katten constant tegen je aan kruipen. Waarom wrijven katten tegen je?

Redenen waarom katten kruipen tegen alles.

Katten zijn sterk afhankelijk van hun reukvermogen om hen informatie te geven over hun omgeving. Kruipen en wrijven is een geweldige manier om dingen te ruiken en hun geur achter te laten. Of jij het nu bent of een levenloos object, als je erover wrijft, kan een kat iets leren over de persoon of de omgeving, en het 'merkteken' achterlaten.

Katten hebben geurklieren in hun wangen, kin, voorhoofd en aan de basis van hun staart, dus wanneer ze deze delen over dingen of mensen wrijven, laat het hun speciale geur achter. We kunnen dit niet ruiken, maar andere katten wel. Dit gedrag is niet territoriaal, zoals spuiten, maar eerder een vriendelijke actie. De geuren die ze achterlaten bevatten feromonen die van hetzelfde type zijn als in synthetische feromonen mengsels die veel experts aanbevelen voor angstige katten. Omdat deze feromonen niet voor altijd vers blijven, zullen katten vaak dezelfde plekken keer op keer markeren.

Kopjes geven

Wanneer een kat wrijft of zijn kop tegen je aan duwt, ook wel kopstoten of gors genoemd, laat je kat je merken verwantschap te tonen. Wrijven met de kop is de manier waarop een kat zijn mensen en zijn omgeving markeert en ze met dezelfde geur groepeert. Hoofd stoten toont ook vertrouwen, het plaatst ook het gezicht en de ogen van de kat in kwetsbare posities. Dus het drukt niet alleen vriendelijkheid uit, maar ook vertrouwen.

Informatie krijgen 

Sommige zelfverzekerde katten wrijven mogelijk tegen mensen die ze niet kennen als een manier om meer over hen te weten te komen. Mensen dragen allerlei geuren met zich mee, zoals elke hondeneigenaar kan bevestigen, en deze begroeting stelt een kat in staat om te bepalen of deze persoon acceptabel is, evenals waar ze vandaan komen en welke dieren ze hebben of zijn geweest . Sommige katten willen niet geaaid worden, maar willen informatie van jou."Met andere woorden, alleen omdat een onbekende kat over je wrijft, wil nog niet zeggen dat je hem meteen kan aaien. Wees zoals altijd voorzichtig bij het leren kennen van een kat.

Groeten

Voor katten die in meerdere katten huishoudens wonen, zijn wrijven (en kopstoten) verlengstukken van het gedrag dat ze als kittens van hun moeder hebben geleerd. Je merkt misschien wanneer katten uit de dutjes wakker worden of wanneer er lekkernijen worden geserveerd, ze snel kopjes geven om gewoon hallo te zeggen en te kijken en bevestigen dat alles goed is met iedereen. Je kat kan ook naar de deur rennen wanneer ze je thuis horen komen en als ze dan tegen je aan kruipen willen ze hallo zeggen.

Nodig hebben.

Soms wrijven katten tegen ons omdat ze iets willen. Veel katten weten dat als ze op je wrijven, ze een positieve reactie van je zullen krijgen. Het liefst willen ze er wat voor terug, maar meestal hebben katten je gewoon nodig en doet je kat dit om te zeggen: 'Ik vind je leuk. Vind je mij ook leuk?"

Relevante artikelen

Meer over deze dierenliefhebber?

Extra gegevens van deze persoon zijn alleen beschikbaar als je een acccount hebt en ingelogd bent.

Inloggen
Nog geen account?

Je kan al lid worden vanaf € 0,97 /mnd.

Aanmelden