Terug

Waarom slapen katten zo veel?

Heel vaak kijk ik naar mijn kat en ben ik zo jaloers dat hij de hele dag heerlijk ligt te slapen. Heerlijk hoe ontspannen en tevreden mijn kat dan is. Ik wist zelf eerst niet hoeveel uur katten per dag slapen maar katten slapen routinematig ongeveer 16 uur per dag, soms zelfs 20. Hoe komt en kan dat? Vervelen ze zich? Zijn ze gewoon lui? Of is het genetisch? Laten we hier eens dieper op ingaan en kijken waarom onze katten zo veel slapen.

Slaapgedrag van katten ten opzichte van slaapgedrag van mensen
Om te begrijpen waarom katten zo veel slapen, is het verstandig om te kijken naar de verschillen tussen slaapgedrag van mensen en slaapgedrag van katten. Katten vullen hun energie aan met verschillende dutjes gedurende de dag, in tegenstelling tot één lang slaapblok bij mensen. Katten die gedurende de dag slapen, blijven gewoonlijk in een lichte slaapmodus en duiken zelden in een zeer diepe, herstellende slaap. Hoe komt dat? Het komt neer op de rol van een kat als natuurlijk roofdier. In tegenstelling tot mensen zijn katten altijd klaar voor de jacht, zelfs tijdens het slapen. Hoewel ze misschien in slaap lijken, zijn hun zintuigen nog steeds scherp genoeg om ze indien nodig in actie te brengen. Je kunt zien dat een kat in lichte slaap is wanneer zijn oren trillen. Katten ervaren diepe slaap zoals mensen, maar aangezien hun dutjes slechts ongeveer 15-20 minuten per cyclus duren, zijn hun perioden van diepe slaap veel korter, meestal rond de vijf minuten. 

Drie redenen waarom katten zo veel slapen

1. Het kost katten energie om te jagen

We hebben al vastgesteld dat katten natuurlijke roofdieren zijn. Het punt is dat de kat zijn voedsel moet vangen door er op te jagen.  Al dit rondsnuffelen en achtervolgen van hun prooi kost veel energie. Katten moeten vaak slapen om op te laden en energie op te sparen voor de volgende jacht. Ik hoor je al denken, welke jacht? Ik zorg toch voor het eten. Het klopt dat katten een minder uitdagende levensstijl hebben dan hun wilde katachtige kameraden, maar ze zijn wel nog steeds geprogrammeerd om zich voor te bereiden op de jacht. Het is genetica. 

2. Katten slapen tijdens regenachtige dagen

Er gaat niets boven een gezellig dutje tijdens een regenbui. En je kat is het daarmee eens! Uit onderzoek blijkt dat katten meer slapen als het weer somber of koud is. 

3. Eten heeft invloed op de slaaptijd van katten

Katten hebben een proteïnerijk dieet nodig, wat hun slaaptijd kan beïnvloeden. Omdat eiwitten zoveel energie bevatten, heeft het lichaam van je kat zich ontwikkeld om het grootste deel van de dag te ontspannen en de calorieën op die manier te verbranden. Katten hoeven niet urenlang wakker te blijven om calorieën te verbranden.

Hebben katten meer slaap nodig naarmate ze ouder worden?
Oudere katten slapen doorgaans langer dan de gemiddelde kat van middelbare leeftijd. Net als menselijke baby's, slapen kittens ook vaker dan volwassen katten. Een oudere kat zal langer in een diepe slaap gaan dan jongere, gezonde katten.

Slaapt je ​​kat te veel?

Katten slapen veel, maar kan het voorkomen dat je kat te veel slaapt? Als je kat gemiddeld 16 uur per dag slaapt en verder gezond lijkt, is er geen reden tot paniek. Als je echter een drastische verandering in zijn slaappatroon opmerkt, is het een goed idee om een ​​dierenartsbezoek in te plannen om onderliggende medische problemen uit te sluiten. Meestal reageert een kat snel op geluiden of bewegingen in een lichte slaap. Als dit niet het geval is, kan er iets mis zijn. Meestal, als het iets ernstigs is, gaat hij bepaalde symptomen vertonen, zoals ongepast plassen, agressie, een afname van activiteit, onverklaard gewichtsverlies, veranderingen in eetgewoonten, of een slechte adem. 

Wat te doen als je kat teveel slaapt?

Het is mogelijk dat je kat uit verveling slaapt, een veel voorkomende aandoening bij binnenkatten. Beoordeel de omgeving van je kat: heeft hij stimulerend speelgoed en voldoende menselijke interactie? Door de omgeving van je kat te verrijken met speelgoed of er veel voor hem te zijn, voorkomt dit dat hij overmatig uit pure verveling gaat dutten. Voorzie hem van een krabpaal en ramen om vogels te kijken. Daarnaast is het slaappatroon van een kat gewoon geworteld in hun genetische

 

Relevante artikelen

Meer over deze dierenliefhebber?

Extra gegevens van deze persoon zijn alleen beschikbaar als je een acccount hebt en ingelogd bent.

Inloggen
Nog geen account?

Je kan al lid worden vanaf € 0,97 /mnd.

Aanmelden