Terug

Waarom vertoont mijn kat dit gedrag?

Elke kat maakt wel eens iets vervelends mee, dat is normaal. Maar soms zijn de problemen zó erg en duren ze zó lang dat een kat erdoor in de problemen komt. Hij ervaart dan bijvoorbeeld veel spanning door vreemde katten buiten of is nog niet over de dood van zijn maatje heen. Ook botert het niet zo tussen hem en de nieuwe kat. Door zulke vervelende gebeurtenissen kunnen katten onwenselijk gedrag gaan vertonen. Katten kunnen in huis gaan plassen of worden bijvoorbeeld agressief. Vraag je je af waarom je kat zo agressief wordt of ineens onzindelijk is geworden? Schakel dan hulp in, voordat het uit de hand loopt. Hieronder volgt een korte samenvatting van de meest voorkomende gedragsproblemen. Voor een uitgebreide beschrijving en meer tips kun je de website http://lekkerinjevacht.com/ raadplegen.

Kat valt aan

Dit probleem varieert van lichtjes bijten tijdens het spelen tot heftige agressie waarbij baasjes soms echt gewond raken. Heftige agressie wordt in 9 van de 10 gevallen veroorzaakt door angst. Een bange kat gebruikt agressie om een bedreiging op afstand te houden of te krijgen. Afhankelijk van wie de kat precies als bedreigend ziet, kan hij zijn baasje aanvallen of gaan vechten met een andere kat. Om agressie te voorkomen is het belangrijk dat de kat zich veilig voelt in zijn omgeving en in de aanwezigheid van mensen en andere katten waarmee hij samenleeft.

Katten die depressief zijn

Het verbaast je misschien, maar ook katten kunnen depressief worden. Ze reageren dan nauwelijks meer op hun omgeving. Vooral bij katten waarvan het favoriete speelmaatje is overleden komt dit voor. Je kunt dit voorkomen door katten ondersteuning te bieden wanneer dit gebeurt en de kat afscheid te laten nemen van een overleden bevriend dier.

Kale plekken bij een kat

allergieën en parasieten kunnen zorgen voor een geirriteerde en jeukende huid waardoor de kat zich kaallikt. Maar katten kunnen zich ook overmatig gaan wassen en zelfs hun haren uittrekken wanneer zij niet lekker in hun vel zitten. Door het wassen maken katten geluksstoffen aan in hun brein. Wanneer een kat veel spanning ervaart, kan het wassen geruststellend werken. Wanneer het overmatig wassen veroorzaakt wordt door een gedragsmatige reden, is het belangrijk om erachter te komen waarom de kat zich kaallikt.

Dat lukt misschien alleen en anders kun je samen met een kattengedragstherapeut op onderzoek uit.

Hoe kan behandel en adviescentrum Lekker in je vacht helpen?

Om het gedrag van de kat en zijn omgeving goed in kaart te brengen is een goede diagnostiek van belang. Voor de behandeling van (ernstige) gedragsproblemen is het nodig in kaart te brengen waar de gedragsproblemen van de kat vandaan komen: kenmerken van de kat (onder andere mate van socialisatie en stressgevoeligheid) en gunstige en ongunstige omgevingsinvloeden worden in kaart gebracht. Aan de hand van die inzichten stellen we een behandelplan op. Waar komt het gedrag vandaan en welke behandeling is er nodig? Hierdoor zal de relatie tussen jou als baasje en je kat weer net zo fijn worden als voorheen.

Relevante artikelen

Meer over deze dierenliefhebber?

Extra gegevens van deze persoon zijn alleen beschikbaar als je een acccount hebt en ingelogd bent.

Inloggen
Nog geen account?

Je kan al lid worden vanaf € 0,97 /mnd.

Aanmelden