Terug

Waarom zijn katten zo schattig?

Vraag het aan elke kattenpersoon, en zij zullen je vertellen waarom hun kat de schattigste is. Mijn kat Spooky heeft bijvoorbeeld de zachtste vacht en de mooiste, groene ogen. Ook maakt Spooky de meest schattige kleine miauwende geluiden om aandacht. Ze is gewoon zooo schattig! Maar het blijkt te zijn dat er een reden is dat deze eigenschappen van mijn of jullie kat ervoor zorgt dat we zo gek op ze zijn. De wetenschap van schattig (ja, het is een ding) legt uit waarom katten zo schattig zijn, en waarom we willen dat deze miauwende, krabbende, poepende wezens in onze huizen leven.

Hoe de schattigheid van je kat je hersenen beïnvloedt

Wanneer het menselijk brein de kenmerken van 'schattigheid' herkent (in een ander mens of in een kat), gebeuren er twee dingen:

  1. De orbitofrontale cortex (het deel van de hersenen dat verantwoordelijk is voor de besluitvorming) komt in actie en vertelt je om het schattige wezen te beschermen

  2. De nucleus accumbens (het deel van de hersenen dat ook wel het "pleziercentrum" wordt genoemd) wordt geactiveerd en maakt het feel-good hormoon dopamine vrij
     

Met andere woorden, wanneer je je kat iets schattigs ziet doen, vertelt je brein tegelijkertijd dat je je kat moet beschermen en hem of haar beloont voor wat hij of zij doet.. Dat zou kunnen verklaren waarom ik nog steeds van mijn schattige kat Spooky houd, zelfs als ze in mijn vuile was plast. 

Schattigheid is subjectief

Naast de klassieke 'karakteristieken van schattig', kunnen wij, onze mensen en onze hersenen, schattigheid in allerlei functies zien. Het kan eenvoudig zijn dat we er van nature van uitgaan dat kleinere wezens meer zorg nodig hebben dan grotere. Of misschien zijn we alleen geconditioneerd om katten zo schattig te vinden.

Persoonlijke smaak komt ook in het spel. Sommige mensen hebben immers een andere smaak dan andere; het verklaart waarom sommigen van ons de voorkeur geven aan kattenrassen met een breed lichaam en gezicht en anderen voor slanke, puntige katten.

Schattig is dus ook een kwestie van smaak. En aan het einde van de dag heb je waarschijnlijk geen verklaring nodig waarom je kat zo schattig is. Je katten zijn schattig omdat ze van jou zijn, en omdat ze katten zijn, en omdat katten gewoon schattig zijn!

Persoonlijke verzorging nodig voor je katten?

Katten lijken zeker onafhankelijker dan honden, maar ze hebben ook aandacht nodig, moeten met iemand spelen en verzorgt worden als je weg bent. Je geweldige kat verdient uiteraard geweldige kattenzorg. Vind de perfecte match voor je kat meteen hier.

Relevante artikelen

Meer over deze dierenliefhebber?

Extra gegevens van deze persoon zijn alleen beschikbaar als je een acccount hebt en ingelogd bent.

Inloggen
Nog geen account?

Je kan al lid worden vanaf € 0,97 /mnd.

Aanmelden