Terug

Wanneer stoppen honden met groeien?

Wanneer je je puppy voor het eerst mee naar huis neemt, zijn ze zo klein en schattig dat je gemakkelijk vergeet dat ze nooit zo klein zullen blijven. Maar dat zullen ze helaas niet. Of je puppy nu een Chihuahua, een Duitse herdershond is of iets daartussenin, ze zullen gaan groeien. Maar de vraag is hoeveel - en voor hoe lang? Het is duidelijk dat je tijdens de eerste paar weken en maanden grote veranderingen in de grootte van jouw puppy kunt verwachten. Maar wanneer is je hond op zijn ware grootte? Of, met andere woorden, wanneer stoppen honden met groeien?

Wanneer stoppen honden met groeien?

Wanneer je je puppy voor het eerst mee naar huis neemt, zijn ze zo klein en schattig dat je gemakkelijk vergeet dat ze nooit zo klein zullen blijven.

Maar dat zullen ze helaas niet. Of je puppy nu een Chihuahua, een Duitse herdershond is of iets daartussenin, ze zullen gaan groeien. Maar de vraag is hoeveel - en voor hoe lang?

Het is duidelijk dat je tijdens de eerste paar weken en maanden grote veranderingen in de grootte van jouw puppy kunt verwachten. Maar wanneer is je hond op zijn ware grootte? Of, met andere woorden, wanneer stoppen honden met groeien?

Denk aan de grootte van het ras

Als het gaat om de vraag "wanneer stoppen honden met groeien?" Is er geen eenvoudige, uniforme oplossing of antwoord op deze vraag. Wanneer jouw hond stopt met groeien, zal afhangen van het ras en de verwachte volwassen grootte van je huisdier.

Als vuistregel geldt dat hoe kleiner de hond, hoe sneller ze hun volledige grootte bereiken. Als je je afvraagt ​​waarom, is deze verklaring vrij simpel. Kleine honden groeien gewoon veel minder.

Een Chihuahua weegt in het algemeen ongeveer 1,5 kg wanneer hij wordt geboren en zal een maximum van 3kg bereiken als deze eenmaal volgroeid is. Dus om een ​​Chihuahua van geboorte tot ware grote te laten zijn, hoeven ze maar 1.5 kg meer te groeien en dus wegen.

Nu weegt de Berner Sennenhond meestal ongeveer een 38 kg bij de geboorte, maar als deze volgroeid is, kunnen ze ruim boven de 50 kg uitkomen. Dat is veel meer dan een Chihuahua en daarom duurt het langer om te stoppen met groeien.

Dus, in een notendop, hebben kleine honden de neiging om snel te stoppen met groeien, terwijl grotere honden meer tijd nodig hebben om hun volledige groeipotentieel te bereiken. Maar hoe lang is dat dan precies?

Laten we wat ras-wiskunde doen

Laten we eens kijken wanneer je kunt verwachten dat jouw hond stopt met groeien op basis van haar ras / grootte:

  • Kleine hondenrassen: kleine hondenrassen bereiken meestal hun volledige lengte en gewicht ergens tussen acht en twaalf maanden.

  • Middelgrote hondenrassen: middelgrote honden bereiken doorgaans een volledige hoogte tussen 12 en 15 maanden, maar het kan langer duren (meestal tussen 18 en 24 maanden) voordat ze hun volle gewicht bereiken.

  • Grote hondenrassen: grote hondenrassen hebben veel groei te doen, dus het duurt ongeveer 18 maanden om "in hun poten te groeien" en hun volledige lengte te bereiken - en tot 3 jaar om hun volle gewicht te bereiken.

Vanzelfsprekend is er geen garantie als het gaat om hoe lang het duurt voordat jouw hond stopt met groeien; sommige honden kunnen langzamer of sneller groeien, ongeacht hun grootte of ras.

Voeding

Je wilt jouw hond laten groeien naar zijn volledige potentieel, ongeacht hoe lang het duurt. Echter is voeding iets wat dit proces enorm kan beïnvloeden.

Als je puppy het juiste dieet mist, krijgen ze niet de goede vitaminen, mineralen en voedingsstoffen die ze nodig hebben om hun groei te ondersteunen. Dit kan vertraging in hun groei veroorzaken of permanent voorkomen dat ze hun volledige lengte en / of gewicht bereiken.

Om ervoor te zorgen dat jouw pup de juiste voeding krijgt die ze nodig hebben om sterk en gezond te worden, moet je ervoor zorgen dat ze hoogwaardige voedingsmiddelen voeren die speciaal zijn ontwikkeld voor puppy's. Kijk hiervoor eens op de website van Prins Petfoods.

Erfelijkheid ofwel genetica

De genetica van je hond speelt een grote rol in hoe snel ze groeien (om nog maar te zwijgen van hoe groot ze zijn).

Als de ouders van je hond bijvoorbeeld groter zijn dan een normale hond in hun ras, kan het langer duren voordat jouw hond volledig is gegroeid. Of aan de andere kant, als ze sneller groeiden dan de meeste honden, kun je waarschijnlijk hetzelfde verwachten van je puppy.

Castratie

Het castreren van jouw hond beïnvloedt hun hormonen, wat (in theorie) hun groeitraject kan beïnvloeden.

Studies tonen echter aan dat het effect minimaal is - en hoewel je zou kunnen denken dat castratie van je hond hun groei zou kunnen belemmeren, vertonen honden die vóór 37 weken zijn gesteriliseerd in feite een lichte opwaartse trend in hun groeitraject.

Je hond zal snel genoeg stoppen met groeien, dus geniet ervan

Als het voelt alsof je hond zo snel groeit dat hij elke vijf minuten een nieuwe kraag nodig heeft, kijk je waarschijnlijk uit naar het moment wanneer hij volwassen is.


Maar besef wel, dat de puppy dagen snel voorbij gaan - en voordat je het weet, heb je een volwassen hond in je handen. Dus geniet van die eerste maanden (of in sommige gevallen jaren) van de puppy groei - je hond zal snel genoeg stoppen met groeien!

Relevante artikelen

Meer over deze dierenliefhebber?

Extra gegevens van deze persoon zijn alleen beschikbaar als je een acccount hebt en ingelogd bent.

Inloggen
Nog geen account?

Je kan al lid worden vanaf € 0,97 /mnd.

Aanmelden