Terug

Wat zegt mijn kat met zijn staart die kwispelt?

Het komt zelden voor dat de staart van een kat niet beweegt. Hoewel ze ze niet gebruiken zoals honden doen, zijn staarten erg belangrijk in de emotionele expressie van een kat. Een staart is voornamelijk een fysiek hulpmiddel dat wordt gebruikt voor balans in de verschillende aangeboren acrobatiek van een kat, maar het vertelt je ook veel over de gemoedstoestand van je kat. Want je kat vertelt je zeker iets met die mooie, bewegende staart.

Wat je moet weten over de kattenstaart.

Kattenstaarten zijn vrij complexe instrumenten. Gemiddeld is de staart van een kat ongeveer 12 centimeter lang en bevat hij 19-23 wervels - 10 procent van de botten in het lichaam van een kat. De staarten van katten worden bij elkaar gehouden met een complex systeem van zenuwen, ligamenten en pezen om te helpen bij het evenwicht. Sommige van de staart zenuwen helpen ook bij de mobiliteit, dus het is belangrijk dat de staart van een kat vrij blijft van verwondingen. Katten met staarten die gewond zijn geraakt door vallen of ongevallen, kunnen hevige pijn ervaren. Als je bang bent dat je kat een staart gerelateerd trauma of staart letsel heeft, neem dan contact op met je dierenarts. Als je kat getraumatiseerd lijkt doordat je haar staart aanraakt, is er een heel eenvoudige oplossing: stop met aanraken. Sommige katten zijn op die manier ultragevoelig!

Praten katten met hun staart?

Hoewel een kwispelende staart waarschijnlijk betekent dat je kat zich concentreert, zijn er veel andere 'staart vormingen' van kattenstaarten die algemeen worden erkend als een soort katten-taal. Katten hebben zeer expressieve staarten, dus de positie en beweging van de staart kunnen ons een aantal dingen vertellen. Hier zijn enkele "taal" -interpretaties voor kattenstaarten:

  • Recht omhoog: meestal is dit het teken van een vrolijke, extraverte en zelfverzekerde kat. Het lijkt op de kattenversie van een brede glimlach en een stevige handdruk. 

  • Iets gekruld: het 'vraagteken staart' geeft speelsheid aan. Als een kat je een vraagtekens taart geeft, is de vraag die ze waarschijnlijk stellen: 'Gaan we al spelen?' 

  • Verscholen: als de staart van je kat tussen zijn kont is weggestopt, betekent dit waarschijnlijk dat je kat bang is voor iets in de omgeving. 

  • Opstaand: Net als het haar dat rechtop in je nek staat, is een kat met opstaande staartharen bang. Het 'opstaan' van de staart is bedoeld om je kat er groter en formidabeler uit te laten zien in de ogen van een dreiging. Kittens doen dit veel omdat vrijwel alles nieuw en eng voor ze is.

  • Laag: een laag gedragen staart kan wijzen op bezorgdheid en mogelijke agressiviteit, vooral als het een kat is die je niet kent of buiten tegenkomt. Sommige rassen, zoals Perzen, hebben de neiging om hun staarten van nature laag te dragen, maar over het algemeen betekent een lage staart dat je op jezelf moet letten. 

  • Zwiepen: een zachte zwaai heen en weer betekent meestal dat je kat zich ergens op concentreert en een teken kan zijn dat ze op het punt staan ​​te bespringen. 

  • Zwaaien: hevig zwaaien betekent waarschijnlijk dat de kat geïrriteerd is en meestal voorafgaat aan een goede klap. Dit zou een goed moment zijn om je handen voor jezelf te houden. 

  • Trilling: Een trillende staart is een rechtopstaande staart die ook snelle kleine trillingen heeft. Dit wordt gezien als een uiting van geluk of opwinding. Veel katten geven een trillende staart tijdens het geven van een traktatie.

  • Verpakt: een staart om je heen van een ander dier is een teken van liefde en kameraadschap. Beschouw jezelf als gezegend, je kat is gek op je.

Wat als mijn kat geen staart heeft?

Sommige kattenrassen, zoals de Manx, hebben geen staarten. Andere katten hebben mogelijk geen staart (of slechts een klein stukje staart) vanwege een verwonding, een geboorte of een genetisch afwijking. Maar alleen omdat deze katten geen staarten hebben om te kwispelen, wil dat nog niet zeggen dat ze hun gevoelens niet kunnen uiten. Katten gebruiken ook hun houding, oren, ogen en stemmen om te communiceren, dus als je de tijd neemt, kun je de specifieke taal van je kat 'leren'. Jij kent je kat het beste.

Relevante artikelen

Meer over deze dierenliefhebber?

Extra gegevens van deze persoon zijn alleen beschikbaar als je een acccount hebt en ingelogd bent.

Inloggen
Nog geen account?

Je kan al lid worden vanaf € 0,97 /mnd.

Aanmelden