Terug

Zijn honden slimmer dan katten?

Stel je een heerlijk Thanksgiving-diner voor, met 20 vrienden en familieleden, allemaal dierenliefhebbers. De strijd gaat niet over politiek of religie, maar over het eeuwenoude debat: zijn honden slimmer dan katten? Of vice versa? Hier lees je er alles over.

Er is namelijk een nieuw onderzoek geweest waarbij er een hint is gegeven, dus ik zou dit artikel zeker delen met je katten en hondenliefhebbers. Een groep wetenschappers bestudeerde het relatieve aantal neuronen in katten-hersenen en hondenhersenen, omdat neuronen cognitieve vaardigheden weerspiegelen. Een van de onderzoekers, Suzana Herculano-Houzel van de Vanderbilt University, zei: "Neuronen zijn de basiseenheden voor informatieverwerking. Hoe meer eenheden je vindt in de hersenen, hoe cognitiever het dier is.

Het resultaat: hondenhersenen, in kleine of grote honden, hebben ongeveer 500 miljoen neuronen, of het dubbele van dat van een gedomesticeerde kat. En dat betekent dat honden het dubbele cognitieve of denkvermogen van katten hebben. Dus misschien is groter beter, tenminste als het om hersengroei gaat. 

Hoe slim is je hond eigenlijk?

Onderzoek is één ding. Maar kun je de intelligentie van je hond meten, en zo ja, is dat dan nuttig? Er zijn testen die verrassend gedetailleerde resultaten opleveren over het type brein / persoonlijkheid dat je hond heeft. Sommige honden zijn "probleemoplossers" en hebben banen nodig om ze bezig te houden - of ze kunnen zelf besluiten om het probleem op te lossen, bijvoorbeeld hoe ze op het aanrecht moeten springen. Anderen zijn graag bankliggers, maar zijn toch bedreven in het lezen van het lichaam en de gezichtsuitdrukkingen van hun eigenaar en passen hun gedrag aan.

En als het erop aankomt actief op zoek te gaan naar een intelligent hondenras, zou je voorzichtig kunnen zijn met wat je wenst. De slimste border collies, labradors en dergelijke hebben echt training nodig voor hun gedrag.

Hoe zit het met katten?

Maar hondenbezitters, denk niet dat dit eeuwenoude debat opgelost is. Een recent Japans onderzoek dat het geheugen en de herinnering bij honden en katten meet, liet zien dat katten net zo goed in staat waren als honden om complexe situaties te onthouden - zoals welke kommen ze al hadden gegeten en wat ze niet hadden gedaan.

Misschien verrassend genoeg toonde het onderzoek ook aan dat katten gezichtsuitdrukkingen van hun eigenaren kunnen herkennen en erop kunnen reageren, net zoals honden dat kunnen. En voor degenen onder ons die honden en katten hebben en ervan houden, zien we verschillende soorten intelligenties.

Honden kunnen bijvoorbeeld gemakkelijker trainen en trucjes uitvoeren, maar sommige katten genieten er ook van. In een gemengd huishouden speelt de intelligentie (of het gebrek daaraan) in beide soorten op onverwachte manieren. In een geïntegreerd huishouden - één met honden en katten - doet de slimste van elk ras zijn of haar best om met elkaar overweg te kunnen. Ze zullen tenslotte nooit een betere opstelling vinden.

 

Relevante artikelen

Meer over deze dierenliefhebber?

Extra gegevens van deze persoon zijn alleen beschikbaar als je een acccount hebt en ingelogd bent.

Inloggen
Nog geen account?

Je kan al lid worden vanaf € 0,97 /mnd.

Aanmelden